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Geisslitz-npj Sci Food-2023.pdf 1,86MB
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1000 Titel
  • Breeding from 1891 to 2010 did not increase the content of amylase/trypsin-inhibitors in wheat (Triticum aestivum)
1000 Autor/in
  1. Geisslitz, Sabrina |
  2. Pronin, Darina |
  3. Neerukonda, Manjusha |
  4. Curella, Valentina |
  5. Neufang, Sibylle |
  6. Koch, Sandra |
  7. Weichert, Heiko |
  8. Weber, Hans |
  9. Börner, Andreas |
  10. Schuppan, Detlef |
  11. Scherf, Katharina |
1000 Erscheinungsjahr 2023
1000 LeibnizOpen
1000 Publikationstyp
  1. Artikel |
1000 Online veröffentlicht
  • 2023-08-23
1000 Erschienen in
1000 Quellenangabe
  • 7(1):43
1000 FRL-Sammlung
1000 Copyrightjahr
  • 2023
1000 Lizenz
1000 Verlagsversion
  • https://dx.doi.org/10.1038/s41538-023-00219-w |
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10447418/ |
1000 Ergänzendes Material
  • https://www.nature.com/articles/s41538-023-00219-w#Sec16 |
1000 Publikationsstatus
1000 Begutachtungsstatus
1000 Sprache der Publikation
1000 Abstract/Summary
  • The prevalence of hypersensitivities towards wheat has increased in the last decades. Apart from celiac disease these include allergic and other inflammatory reactions summarized under the term non-celiac wheat sensitivity. One suspected trigger is the family of amylase/trypsin-inhibitors (ATIs), non-gluten proteins that are prominent wheat allergens and that activate the toll-like receptor 4 on intestinal immune cells to promote intestinal and extra-intestinal inflammation. We therefore quantified 13 ATIs in 60 German hexaploid winter wheat cultivars originating from 1891 to 2010 and harvested in three years by targeted liquid chromatography-tandem mass spectrometry combined with stable isotope dilution assay using specific marker peptides as internal standards. The total ATI content and that of the two major ATIs 0.19 and CM3 did not change from old cultivars (first registered from 1891 to 1950) to modern cultivars (1951-2010). There were also no significant changes in ATI distribution.
1000 Fächerklassifikation (DDC)
1000 Liste der Beteiligten
  1. https://orcid.org/0000-0002-6811-4069|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/UHJvbmluLCBEYXJpbmE=|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/TmVlcnVrb25kYSwgTWFuanVzaGE=|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/Q3VyZWxsYSwgVmFsZW50aW5h|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/TmV1ZmFuZywgU2lieWxsZQ==|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/S29jaCwgU2FuZHJhIA==|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/V2VpY2hlcnQsIEhlaWtvIA==|https://orcid.org/0000-0003-3831-3267|https://orcid.org/0000-0003-3301-9026|https://frl.publisso.de/adhoc/uri/U2NodXBwYW4sIERldGxlZg==|https://orcid.org/0000-0001-8315-5400
1000 Label
1000 Förderer
  1. Leibniz-Gemeinschaft |
  2. Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz |
1000 Fördernummer
  1. K195/2015
  2. AiF 19924N
1000 Förderprogramm
  1. WHEATSCAN: Unraveling the Causes for Wheat Sensitivities
  2. -
1000 Dateien
1000 Förderung
  1. 1000 joinedFunding-child
    1000 Förderer Leibniz-Gemeinschaft |
    1000 Förderprogramm WHEATSCAN: Unraveling the Causes for Wheat Sensitivities
    1000 Fördernummer K195/2015
  2. 1000 joinedFunding-child
    1000 Förderer Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz |
    1000 Förderprogramm -
    1000 Fördernummer AiF 19924N
1000 Objektart article
1000 Beschrieben durch
1000 @id frl:6462001.rdf
1000 Erstellt am 2023-10-05T14:37:25.299+0200
1000 Erstellt von 325
1000 beschreibt frl:6462001
1000 Bearbeitet von 317
1000 Zuletzt bearbeitet Tue Dec 05 09:21:38 CET 2023
1000 Objekt bearb. Tue Dec 05 09:21:24 CET 2023
1000 Vgl. frl:6462001
1000 Oai Id
  1. oai:frl.publisso.de:frl:6462001 |
1000 Sichtbarkeit Metadaten public
1000 Sichtbarkeit Daten public
1000 Gegenstand von

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